حماسه سازان گیل: کارگاه ارتباطات، آموزش، مشارکت و آگاهی‌افزایی از سلسله اقدامات اولویت‌دار برنامه سیپای تالاب انزلی برای جامعه رسانه گیلان توسط اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان صبح روز بیست و نهم مرداد ماه 1402 در هتل کادوس رشت برگزار شد.

به گزارش خبرنگار حماسه سازان گیل ؛ دکتر طوبی عابدی عضو هیات علمی پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی گیلان در این کارگاه تخصصی که با رویکرد توجه به تالاب انزلی برگزار شد اظهار کرد : چشم‌اندازی که بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۴ میلادی برای موضوع سیپا در کنوانسیون رامسر ترسیم می‌شود این است که تالاب‌ها با حفاظت و بهره‌برداری خردمندانه ؛ احیا می‌شوند و منافع آنها از سوی افراد به رسمیت شناخته شده و ارزش‌گذاری می‌شود.
وی با اشاره به اجرای برنامه ارتباطات، آموزش، مشارکت و آگاهی افزایی(CEPA)، گفت: به موجب ماده ۱۳ کنوانسیون رامسر تنوع زیستی اجرای CEPA منجربه تنظیم یک برنامه ارتباطات هدفمند، ایجاد تغییر در دیدگاه در مورد حفاظت، ارتقا و توسعه آموزش و جلب مشارکت عمومی می‌شود.
این پژوهشگر پژوهشکده محیط زیست با بیان این که سیپا منافع مشترک را در بین ذی‌نفعان برای حفاظت و بهره‌برداری از تنوع زیستی پایدار به ارمغان می‌آورد، تصریح کرد: مشارکت و آگاهی افزایی در حوزه حفاظت از محیط زیست شامل طیف وسیعی از ابزارهای اجتماعی شامل تبادل اطلاعات، گفتگوی مشارکتی و آموزش است.
وی، عوامل تخریب تالاب‌ها را آگاهی نداشتن تصمیم گیران و تصمیم سازان در جوامع محلی، فقدان جامع نگری و آگاهی از سازوکارهای طبیعی تالاب‌ها و کمبود جلب مشارکت ذی‌نفعان دانست و افزود: آموزش، افزایش آگاهی و اطلاع‌رسانی در صورتی منجر به تغییرنگرش ورفتارهای ذی‌نفعان حوزه می‌شود در حفظ تالاب انزلی موثر خواهد بود.
عضو هیات علمی پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی گیلان گفت: داشتن برنامه‌ای جامع، هدفمند و پایش و ارزشیابی اثربخشی فعالیت‌های آموزشی و مبادله اطلاعات در خصوص حفاظت و بهره‌برداری خردمندانه از تالاب امری ضروری شناخته می‌شود.
وی با اشاره به مشارکت عمومی و سرمایه‌های اجتماعی در حفاظت محیط زیست اظهار کرد: مدیریت مشارکتی در حوزه محیط زیست به نگاه جامع و اجتماع محور برای جلب مشارکت‌های مردمی نیاز دارد که تحت تأثیر توانمندسازی جوامع محلی بوده و منجربه عملی کردن توسعه پایدار در بخش روستایی می‌شود.