سرمقاله – حسن شکری – سیره امام رضا (ع) الگویی کامل وجامع از سبک زندگی در دنیای مدرن امروز است زیرا سیره اهل بیت وایمه(ع) منحصر به یک زمان و دوره خاص نیست. سبک زندگی اسلامی چند سالی است در ایران اسلامی مطرح شده و بیش از هر کس رهبر انقلاب به گفتمان سازی دراین […]
سرمقاله – حسن شکری – سیره امام رضا (ع) الگویی کامل وجامع از سبک زندگی در دنیای مدرن امروز است زیرا سیره اهل بیت وایمه(ع) منحصر به یک زمان و دوره خاص نیست. سبک زندگی اسلامی چند سالی است در ایران اسلامی مطرح شده و بیش از هر کس رهبر انقلاب به گفتمان سازی دراین موضوع مهم اهتمام داشته است..به لطف حاکمیت فرهنگ ایمه معصومین دین شکل دهنده و پدیدار کننده سنت خاص در جامعه ایران بوده است. وضعف ما پیرامون سبک زندگی غفلت از جایگاه دین اسلام ومکتب تشیع در سنت وتاریخ وهویت جامعه ایرانی است. آنچه امروز ما را از چالش های فرهنگی وتعارضات اجتماعی وآسیب های اخلاقی کمک می کند سیره اخلاقی رضوی است که موجب اصلاح رفتار فرهنگی وهمه ابعاد زندگی ما خواهد شد.
الگوی دینی امامان منحصر به یک زمان و دوره خاص نیست و تحولات اجتماعی در طول قرنها باعث کهنگی آن نمیشود.از آنجاییکه دنیای پست مدرن امروز دچار بحران معنویت و هویت شده است، مهمترین راهکار مقابله با دینگریزی بهرهگیری از سیره بزرگان دین همچون ثامن الحجج (ع) است. در این راستا بهرهگیری مناسب از سبک زندگی بزرگان دین نیازمند اقدامات علمی گسترده است.
در دوره کنونی جا دارد سبک زندگی معنویتگرایانه را با اتکا به الگویی همچون امام رضا (ع) ارائه کنیم؛ در این حوزه دستمایه بسیار وجود دارد. از انجاییکه امام رضا (ع) محبوب دل ها ست جایگاه حضرت ثامن الحجج (ع) فقط جایگاه معنوی و اخلاقی نیست، بلکه جایگاه تاریخساز و هویتآفرین است و آموزههای فراوانی را ارائه میدهند.
از آنجاییکه در سیره امام رضا (ع) همراهی علم و دین به خوبی قابل مشاهده است، آنچه در باب مناظرات امام رضا (ع) میشناسیم نشانگر آن است که رهبران دینی ما مروج گفتوگو بوده و در نتیجه جامعه ما نیز نظام فکری منسجم و منظمی نیاز دارد.
با وصف اینکه علم و دین نه تنها تناقضی با یکدیگر ندارند بلکه دینداری متعالی تنها با فعالیت علمی محقق میشود لذا اگر بخواهیم فرهنگ دینی را ترویج دهیم راهی جز ارائه پاسخهای مناسب و قابل قبول در برابر سایر دیدگاهها و نظرات نداریم و این امر نباید باعث شود که در گفتوگوی علمی دیدگاههای مخالف را نادیده بگیریم.
امام رضا (ع) تنها الگوی عبادت و شهادت نیست بلکه ایشان در زندگی خود تفکرات دیگر را نیز به رسمیت میشناختند و اگر ما شیعیان این معصومین هستیم باید پیرو راه آنها باشیم و نباید ذهن بسته خود را به سایر دیدگاهها تحمیل کنیم.
در جامعه ای که ما زندگی میکنیم که به جهان مدرن و پست مدرن تبدیل شده یکی از مشکلات انسانها تنهایی و غربت است و انسانها تنهاتر از هر عصر و زمانه دیگری به دلیل تحولات اجتماعی پیوندهای خود را از دست دادهاند.
با توجه به اینکه انسان پیوندهای اجتماعی گستردهای دارد که اگر گسسته شود در ظاهر برای او مشکلاتی را به وجود نمیآورد اما در تنهایی این خلأ را به شدت احساس میکند، این آسیب مدرنیته است که به غلط شعار افسونزدایی در زندگی بشر را مطرح میکند و این شعار اگر به معنای معنویتزدایی باشد زندگی بشری را به بحران معنویت دچار میکند.
خلأ موجود در زندگی بشر عامل گرایش نسل جوان به مکاتب گوناگون و عرفانهای نوظهور است که این گرایشات معنویتگرایانه گاهی با شعائر غیراخلاقی و انزواطلبانه همراه میشود که عوارض فردی و اجتماعی را نیز بر جای میگذارد.
در جهانی که تکثرگرایی جزء زندگی بشر امروزی شده ارائه الگوی زندگی از شخصیتهای دینی از ضروریات است.توجه به منش و روش امام رضا (ع) در جایگاه فردی، اجتماعی و تعاملات ایشان با دشمنان و دوستان برای ما راهگشاست و میتواند راهحلی برای معضلات اخلاقی، تربیتی و اجتماعی باشد.
Friday, 9 May , 2025